Składniki:- 8 kromek bułki paryskiej
- 2 łyżki margaryny
- 4 plastry szynki
- 2 jaja
- 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
- sól
- pieprz
Kromki bułki posmaruj cienko margaryną. Jaja wymieszaj z serem, następnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Na folii aluminiowej ułóż teraz kromki posmarowane od spodu margaryną, na każdą nałóż łyżkę masy jajecznej, plaster szynki i znowu masę jajeczną. Przykryj drugą kromką posmarowaną z wierzchu. Zawiń szczelnie dwa brzegi folii, a na obu końcach skręć je tak, by pakiecik wyglądał jak duży cukierek.
Pakieciki ułóż na blasze i wstaw na 15 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Grzanki podawaj w folii, ułożone w stos na dużym półmisku.
Doskonale smakują podane z czerwonym wytrawnym winem lub piwem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz