Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gofry

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • esencja, np. waniliowa lub rumowa
  • skórka z cytryny lub wiśniak
  • olej
  • 1 łyżeczka miodu
  • cukier puder do posypania
  • sól
Do miski wsyp przez sito mąkę. Wbij do niej jaja, dodaj miękkie, ale zimne masło, sól, wyrośnięte w ciepłym mleku drożdże, esencję i pozostałe składniki. Wszystko to ubij trzepaczką-miotełką albo mikserem. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstaw je na 1 godzinę.

Wcześniej warto zaopatrzyć się w pędzel z jedwabiu (nie nylonu, bo ten się spali od gorącej maszynki) albo w patyczek owinięty gazą przewiązaną nitką i postawić sobie pod ręką miseczkę z olejem. Gdy gofrownica będzie już gorąca, obie wewnętrzne części - spodnią i górną - posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około 3 łyżek) ciasta, zamknij, obróć, aby ciasto równo się rozlało i smaż 3-5 minut.

Takie gofry można posypać cukrem i polać miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...