- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- esencja, np. waniliowa lub rumowa
- skórka z cytryny lub wiśniak
- olej
- 1 łyżeczka miodu
- cukier puder do posypania
- sól
Wcześniej warto zaopatrzyć się w pędzel z jedwabiu (nie nylonu, bo ten się spali od gorącej maszynki) albo w patyczek owinięty gazą przewiązaną nitką i postawić sobie pod ręką miseczkę z olejem. Gdy gofrownica będzie już gorąca, obie wewnętrzne części - spodnią i górną - posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około 3 łyżek) ciasta, zamknij, obróć, aby ciasto równo się rozlało i smaż 3-5 minut.
Takie gofry można posypać cukrem i polać miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz