- 4 filety z piersi indyka (około 60 dag)
- sok z cytryny
- po 10 dag migdałów, suszonych wydrylowanych śliwek i rodzynek
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- mielony cynamon i goździki
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż na złoty kolor filety z indyka i przełóż do rondla wraz z łyżką masła, a na patelnię wrzuć odciśnięte śliwki i rodzynki, posypując je goździkami i cynamonem. Chwilę je podsmaż, mieszając, i od razu przełóż do mięsa. Następnie wlej wino, w którym moczyły się owoce, i całość duś pod przykryciem przez około 15 minut, po czym wrzuć migdały, wlej około pół szklanki wody lub lekkiego bulionu i duś nadal na małym ogniu około 20 minut.
Podawaj z makaronem, ryżem lub frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz