Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z indyka z owocami

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi indyka (około 60 dag)
  • sok z cytryny
  • po 10 dag migdałów, suszonych wydrylowanych śliwek i rodzynek
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • mielony cynamon i goździki
  • sól
  • pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, lekko posól i posyp pieprzem, i odstaw na bok na kilka minut. Rodzynki i śliwki sparz wrzątkiem, włóż do miseczki i zalej winem. Migdały także sparz, co ułatwi Ci obranie ich ze skórki i pokrój je na drobno.

Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż na złoty kolor filety z indyka i przełóż do rondla wraz z łyżką masła, a na patelnię wrzuć odciśnięte śliwki i rodzynki, posypując je goździkami i cynamonem. Chwilę je podsmaż, mieszając, i od razu przełóż do mięsa. Następnie wlej wino, w którym moczyły się owoce, i całość duś pod przykryciem przez około 15 minut, po czym wrzuć migdały, wlej około pół szklanki wody lub lekkiego bulionu i duś nadal na małym ogniu około 20 minut.

Podawaj z makaronem, ryżem lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...