- 50 dag piersi indyka
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 25 dag mrożonych brokułów
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki rosołu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 10 dag startego żółtego sera (gouda)
- sól, pieprz
- cukier
Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj sól i szczyptę cukru, całość zagotuj. Do wrzątku włóż różyczki brokułów i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotuj 4 minuty, następnie odcedź na sicie.
W rondlu rozgrzej tłuszcz (łyżka oliwy i łyżka masła), przez 2-3 minuty smaż pokrojone pieczarki, po czym zalej je bulionem i zagotuj. Następnie dołóż mięso i duś na małym ogniu przez 15 minut w rondlu przykrytym i postawionym na płytce ochronnej. Całość zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, oprósz solą i pieprzem.
Do wysmarowanego masłem (łyżka) żaroodpornego naczynia włóż najpierw brokuły, a potem mięso z sosem. Wierzch posyp startym serem. Naczynie wstaw na górną półkę piekarnika nagrzanego do 250°C.
Potrawę zapiekaj przez 10-15 minut. Jest gotowa, gdy ser się zrumieni.
Podawaj z zapiekanymi ziemniakami i oraz surówka lub zielona sałatą mieszana z różnymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz