Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filet z indyka zapiekany z brokułami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag piersi indyka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag mrożonych brokułów
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 10 dag startego żółtego sera (gouda)
  • sól, pieprz
  • cukier
Mięso pokrój w cienkie plasterki wielkości plasterków cytryny. Pieczarki umyj i pokrój w grube płatki.
Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj sól i szczyptę cukru, całość zagotuj. Do wrzątku włóż różyczki brokułów i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotuj 4 minuty, następnie odcedź na sicie.

W rondlu rozgrzej tłuszcz (łyżka oliwy i łyżka masła), przez 2-3 minuty smaż pokrojone pieczarki, po czym zalej je bulionem i zagotuj. Następnie dołóż mięso i duś na małym ogniu przez 15 minut w rondlu przykrytym i postawionym na płytce ochronnej. Całość zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, oprósz solą i pieprzem.

Do wysmarowanego masłem (łyżka) żaroodpornego naczynia włóż najpierw brokuły, a potem mięso z sosem. Wierzch posyp startym serem. Naczynie wstaw na górną półkę piekarnika nagrzanego do 250°C.

Potrawę zapiekaj przez 10-15 minut. Jest gotowa, gdy ser się zrumieni.

Podawaj z zapiekanymi ziemniakami i oraz surówka lub zielona sałatą mieszana z różnymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...