Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Cygański kocioł

Składniki:
  • 40 dag gotowanego mięsa z wywaru
  • 2 zielone ogórki
  • po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
  • 3 ziemniaki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka rosołu
  • 5-6 pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • zmielone ziele angielskie
  • posiekana natka pietruszki
  • cząber
  • cukier
  • sól, pieprz
Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Kolorowe papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Duże pieczarki podziel na ćwiartki, a małe przetnij na pół. Cebulę oczywiście posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz, a po osuszeniu pokrój w kostkę. Tak samo pokrój mięso i pomidory, które najpierw jednak sparz i zdejmij z nich skórki.

W dużym płaskim kociołku zeszklij na gorącym oleju cebulę, włóż ziemniaki, ogórki i paprykę, wymieszaj i przez chwilę smaż. Potem wrzuć pieczarki, wlej bulion i duś razem przez 10 minut. Po upływie tego czasu włóż mięso oraz wszystkie przyprawy. Duś jeszcze przez 30 minut, dodając pod koniec pomidory. Przed podaniem posyp posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...