Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cielęcina z marchewką

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag cielęciny bez kości
  • 1 cebula
  • 40 dag marchwi
  • 1/2 litra rosołu (1 kostka)
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • sól
Marchew obierz, umyj, a potem pokrój w talarki. Chwilę podduś na roztopionej łyżce masła (ale nie rumień) i zalej połową gorącego rosołu. Dodaj resztę masła i duś na małym ogniu około 25 minut.

Umyj mięso, pokrój je na kawałki. Oprósz białym pieprzem i mąką. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka.

Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Razem z cebulą podsmaż na tłuszczu po smażeniu mięsa. Połącz z mięsem, zalej resztą rosołu i dopraw solą. Duś około 30 minut.

Marchew dopraw solą i łyżką mąki, zagotuj. Podawaj razem z mięsem posypanym natką.

Uwaga! Potrawa będzie mniej kaloryczna, jeśli zrezygnujesz z dodawania mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...