Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cielęce medaliony z marchewką

Składniki na 3 porcje:
  • 3 kotlety cielęce
  • 3 plastry słoniny lub niezbyt chudego boczku
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • cukier, sól
  • pieprz (mielony i ziarnisty)
Marchewkę oskrob i umyj. Mniejsze korzenie przekrój wzdłuż na ćwiartki, a grubsze w plastry. Wrzuć je teraz na wrzącą wodę, następnie dodaj masło, trochę soli i cukru. Gotuj około 10 minut. Tuż przed podaniem marchew osącz, oprósz mąką i krótko podgrzej.

Z cielęciny uformuj okrągłe kotlety, każdy owiń plasterkiem słoniny lub boczku (końce możesz spiąć wykałaczką). Mięso oprósz solą i grubo tłuczonym pieprzem. Obsmaż na złoto na gorącym oleju, potem podlej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem 10-15 minut.

Do marchewki znakomicie pasuje piure z zielonego groszku: przebrany i umyty groszek ugotuj do miękkości, następnie zmiksuj go z 2-3 łyżkami gęstej śmietany i łyżką masła. Gorące piure dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...