- 3 kotlety cielęce
- 3 plastry słoniny lub niezbyt chudego boczku
- 1/2 kg marchewki
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- cukier, sól
- pieprz (mielony i ziarnisty)
Z cielęciny uformuj okrągłe kotlety, każdy owiń plasterkiem słoniny lub boczku (końce możesz spiąć wykałaczką). Mięso oprósz solą i grubo tłuczonym pieprzem. Obsmaż na złoto na gorącym oleju, potem podlej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem 10-15 minut.
Do marchewki znakomicie pasuje piure z zielonego groszku: przebrany i umyty groszek ugotuj do miękkości, następnie zmiksuj go z 2-3 łyżkami gęstej śmietany i łyżką masła. Gorące piure dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz