Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Cebula z cukinią

Składniki:
  • 6-8 czerwonych cebul
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • oregano
  • sól, pieprz
Cebulę obierz, pokrój na piórka, sparz na sicie i przełóż do salaterki wysmarowanej rozgniecionymi ząbkami czosnku. Cukinię opłucz, osusz (młodej nie obieraj), następnie pokrój w cienkie plasterki, nie zapominając o usunięciu pestek.

Ze sparzonego pomidora zdejmij skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, opłucz, po czym pokrój w paseczki. Cukinię, pomidor i paprykę dołóż do cebuli, delikatnie wymieszaj i polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, oregano i pozostałego rozgniecionego czosnku. Na koniec potrawę dopraw solą i pieprzem.

Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...