Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Befsztyk tatarski

Składniki:
  • 30 dag polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 4 surowe żółtka
  • 1 cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • 4 sardynki w oleju
  • 6 grzybków marynowanych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sproszkowana łagodna papryka
  • pieprz
  • sól
Mięso opłucz, oczyść i albo zeskrob ostrym nożem, albo zmiel w maszynce. Dodaj sok z cytryny, oliwę, przyprawę do zup, mieloną paprykę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym podziel na 4 porcje, w każdej zrób wgłębienie, odstaw do lodówki na 30 minut. Oczyszczoną cebulę, ogórki i grzybki posiekaj.

Przygotowane porcje befsztyka przełóż teraz na półmisek - dookoła ułóż cebulę, ogórki, grzybki i sardynki. Wgłębienia w mięsie wypełnij surowym żółtkiem.

Osobno podaj na stół mieloną słodką paprykę, przyprawę do zup, pieprz i sól. Każdy z gości może dobierać i mieszać wszystkie składniki sam na własnym talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...