Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 jaja
- 1 kg kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki kminku
- pieprz, sól
Kapustę
umyj, drobno posiekaj, ugotuj i odcedź. Cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż
na maśle na złoty kolor. Kapustę wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem.
Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dopraw kminkiem. Z mąki,
jaj i niewielkiej ilości wody zagnieć dość twarde ciasto. Cienko rozwałkuj,
pokrój w romby lub kwadraty i podsusz. Łazanki ugotuj w osolonej wodzie,
odcedź, polej rozpuszczonym masłem. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i ułóż
warstwami łazanki oraz kapustę. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz