Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Zapiekane filety z dorsza

Składniki:
  • 4 duże filety z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc. lub keczupu
  • 8 łyżek gęstej śmietany
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • ziemniaki z wody
  • mizeria albo zielona sałata mieszana
Włącz piekarnik, by nagrzał się do temperatury 180°C. Łyżką masła wysmaruj żaroodporne naczynie i ułóż w nim poprzecinane na pół, posypane solą i pieprzem filety.

Rozgrzej w rondlu oliwę (olej) z masłem, zeszklij w nim drobno pokrojoną cebulę (około 3 minut), dodaj koncentrat pomidorowy lub keczup i śmietanę wymieszaną z mąką. Tak przyrządzonym sosem zalej ułożone w naczyniu filety i wstaw je na 30 minut do nagrzanego piekarnika.

W czasie zapiekania ryby przygotuj ziemniaki oraz mizerię, albo, jeśli wolisz, zieloną sałatę z sosem winegret.

Potrawa smakuje najlepiej, gdy podasz ją bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...