- 4 duże filety z dorsza
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 małe cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc. lub keczupu
- 8 łyżek gęstej śmietany
- sól, pieprz
- ponadto:
- ziemniaki z wody
- mizeria albo zielona sałata mieszana
Rozgrzej w rondlu oliwę (olej) z masłem, zeszklij w nim drobno pokrojoną cebulę (około 3 minut), dodaj koncentrat pomidorowy lub keczup i śmietanę wymieszaną z mąką. Tak przyrządzonym sosem zalej ułożone w naczyniu filety i wstaw je na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
W czasie zapiekania ryby przygotuj ziemniaki oraz mizerię, albo, jeśli wolisz, zieloną sałatę z sosem winegret.
Potrawa smakuje najlepiej, gdy podasz ją bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz