- 2 żółtka
- 2 łyżki stołowe cukru
- 3 łyżki stołowe Prosecco (wino musujące)
- ⅓ filiżanki bitej śmietany
- Gorzka czekolada do przybrania (opcjonalnie)
Połóż miskę na prawie gotującej się wodzie, do miski wlej żółtka i cukier.
Zacznij je mieszać elektryczna trzepaczką. Mikstura powinna zrobić się blada i gęsta, powinna potroić swoją objętość i mieć bąbelki na powierzchni. To może zająć 15min.
Ciągle mieszając wlej powoli Prosecco, powinna zrobić się miękka, lekka masa. Zdejmij miskę z garnka i połóż na zimnej powierzchni lub wstaw do zimnej wody i mieszaj aż ostygnie. Potem pomieszaj bitą śmietanę i włóż do mikstury.
Przelej do 2 szklanek, posyp czekoladą i podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz