Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Zabajone

Składniki:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 3 łyżki stołowe Prosecco (wino musujące)
  • ⅓ filiżanki bitej śmietany
  • Gorzka czekolada do przybrania (opcjonalnie)

Połóż miskę na prawie gotującej się wodzie, do miski wlej żółtka i cukier.

Zacznij je mieszać elektryczna trzepaczką. Mikstura powinna zrobić się blada i gęsta, powinna potroić swoją objętość i mieć bąbelki na powierzchni. To może zająć 15min.

Ciągle mieszając wlej powoli Prosecco, powinna zrobić się miękka, lekka masa. Zdejmij miskę z garnka i połóż na zimnej powierzchni lub wstaw do zimnej wody i mieszaj aż ostygnie. Potem pomieszaj bitą śmietanę i włóż do mikstury.
Przelej do 2 szklanek, posyp czekoladą i podaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...