Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Wywar z łososia

Składniki na 8 porcji:
  • 4 łby łososia
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy fenkułu
  • 1/2 selera
  • 1 pęczek koperku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 surowe białko
  • sól, pieprz
Umyte łby natrzyj mocno solą, zostaw na kilkanaście minut i usuń oczy. Zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej cebulę, czosnek, obrane warzywa, koperek, tymianek, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Gotuj pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu, po czym włóż łby, a gotuj następne 20-25 minut. Zostaw je w wywarze, aby ostygły, a później wyjmij, zaś wywar lekko odparuj, przecedź go i ponownie zagotuj.

Teraz wlej surowe białko, mieszając doprowadź do wrzenia i jeszcze raz przecedź wywar przez gęste sito. Obierz łby z mięsa (a jest go dużo!) - możesz je wykorzystać do rozmaitych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...