Składniki na 8 porcji: - 4 łby łososia
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy fenkułu
- 1/2 selera
- 1 pęczek koperku
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 surowe białko
- sól, pieprz
Umyte łby natrzyj mocno solą, zostaw na kilkanaście minut i usuń oczy. Zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej cebulę, czosnek, obrane warzywa, koperek, tymianek, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Gotuj pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu, po czym włóż łby, a gotuj następne 20-25 minut. Zostaw je w wywarze, aby ostygły, a później wyjmij, zaś wywar lekko odparuj, przecedź go i ponownie zagotuj.
Teraz wlej surowe białko, mieszając doprowadź do wrzenia i jeszcze raz przecedź wywar przez gęste sito. Obierz łby z mięsa (a jest go dużo!) - możesz je wykorzystać do rozmaitych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz