Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Tort lodowy

Składniki:
  • 150g markiz czekoladowych
  • 40g batonów karmelowych
  • ½ litra lodów waniliowych
  • 100g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
  • 200g groszków czekoladowych

Lody wyjmij z zamrażalki. Markizy razem z batonem karmelowym włóż do worka i rozkrusz. Lody włóż do miski, dodaj większość okruchów (resztę zostaw do dekoracji deseru). Dodaj orzeszki i groszki czekoladowe. Zmiksuj. Formę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę lodową, wyrównaj powierzchnię. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Wyjmij deser na talerz, posyp po wierzchu pozostałymi okruchami. Podawaj z przestudzonym sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • ½ szklanki złotego syropu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 125ml śmietany kremówki - 36%

Masło, oba cukry i złoty syrop rozmieszaj w garnku. Gotuj 5 minut. Dodaj wanilię i śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...