- 150g markiz czekoladowych
- 40g batonów karmelowych
- ½ litra lodów waniliowych
- 100g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
- 200g groszków czekoladowych
Lody wyjmij z zamrażalki. Markizy razem z batonem karmelowym włóż do worka i rozkrusz. Lody włóż do miski, dodaj większość okruchów (resztę zostaw do dekoracji deseru). Dodaj orzeszki i groszki czekoladowe. Zmiksuj. Formę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę lodową, wyrównaj powierzchnię. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Wyjmij deser na talerz, posyp po wierzchu pozostałymi okruchami. Podawaj z przestudzonym sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
- 2 łyżki stołowe masła
- 2 łyżki stołowe cukru
- 3 łyżki stołowe brązowego cukru
- ½ szklanki złotego syropu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 125ml śmietany kremówki - 36%
Masło, oba cukry i złoty syrop rozmieszaj w garnku. Gotuj 5 minut. Dodaj wanilię i śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz