Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tołpyga ze szpinakiem

Składniki:
  • 80 dag filetów z tołpygi
  • 30 dag szpinaku
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki utartego żółtego sera
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godzin.

Opłukany szpinak wrzuć na 2-3 minuty na osolony wrzątek, po czym osącz na sicie. W rondlu stop 2 łyżki masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją 3-4 łyżkami zimnej, ale przegotowanej wody, dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową.

Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i podgrzej do chwili zgęstnienia sosu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę, przykryj ją szpinakiem, zalej sosem, posyp utartym serem i na 25-30 minut wstaw do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...