- 80 dag filetów z tołpygi
- 30 dag szpinaku
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietanki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki utartego żółtego sera
- sól, pieprz
Opłukany szpinak wrzuć na 2-3 minuty na osolony wrzątek, po czym osącz na sicie. W rondlu stop 2 łyżki masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją 3-4 łyżkami zimnej, ale przegotowanej wody, dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową.
Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i podgrzej do chwili zgęstnienia sosu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę, przykryj ją szpinakiem, zalej sosem, posyp utartym serem i na 25-30 minut wstaw do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz