Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Szczupak po turecku

Składniki:
  • 1 szczupak średniej wielkości
  • sok z 2 cytryn
  • 2 cebule
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
Sprawioną rybę umyj, osusz, natrzyj solą, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godzin, po czym pokrój w dzwonka.

W płaskiej rynience do ryb rozgrzej oliwę, włóż drobno pokrojoną cebulę i natkę oraz porcje ryby, przykryj i duś 35-40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając naczyniem.

Pod koniec duszenia wlej sok z cytryny. Potrawa doskonała jest również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...