- 1 szczupak (średniej wielkości)
- 3 cebule
- 2 łyżki świeżo utartego chrzanu
- 2 bułki namoczone w mleku
- 5 dag rodzynek
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 1 mały liść laurowy
- po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1 goździk
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 dag żelatyny
- sól
- pieprz
Farszem tym nadziej skórę, owiń ją lekko zwilżoną gazą, zawiązując końce, po czym ułóż w rynience i - po zalaniu wywarem - ugotuj na bardzo małym ogniu, co powinno potrwać około godziny. Po przestudzeniu wyjętą z wywaru rybę ułóż na deseczce i przykryj drugą deseczką, na której z kolei połóż coś ciężkiego.
Przecedzony wywar zagotuj i odparuj do objętości koło 2 szklanek, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotuj, wlej białka, zamieszaj i przecedź. Kilka łyżek tej płynnej jeszcze galarety wylej na duży, głęboki półmisek i zostaw do stężenia.
Odwiniętego z gazy szczupaka pokrój na plastry, ułóż na półmisku i zalej pozostałą galaretą. Gdy stężeje, będzie można go podać, jako przystawkę, przekąskę lub danie kolacyjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz