- 1 szczupak średniej wielkości
- 50 dag białej kapusty
- 15 dag świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
- 5 dag chudego boczku
- 2 cebule
- 1 winne jabłko
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Do płaskiego rondla włóż drobno posiekaną kapustę, pokrojone w plastry winne jabłko, dodaj przesmażoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej przecedzonym wywarem z ryby i ugotuj razem na niewielkim ogniu. Potem dopraw solą oraz pieprzem, przecierem pomidorowym i cukrem, wymieszaj i podduś przez klika minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Pokrojonego na dzwonka szczupaka oprósz mąką, usmaż na silnie rozgrzanym oleju, ułóż w żaroodpornym półmisku, przykryj uduszoną kapustą, posyp utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Zanim podasz rybę - posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz