Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Szczupak po mazursku

Składniki:
  • 1 szczupak średniej wielkości
  • 50 dag białej kapusty
  • 15 dag świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 5 dag chudego boczku
  • 2 cebule
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Szczupaka spraw, odcinając łeb, ogon i płetwy. Mięso natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Z łba, ogona i płetw ugotuj wywar i od razu go przecedź. Drobno pokrojoną cebulę i grzyby przesmaż na pokrojonym w kostkę boczku.

Do płaskiego rondla włóż drobno posiekaną kapustę, pokrojone w plastry winne jabłko, dodaj przesmażoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej przecedzonym wywarem z ryby i ugotuj razem na niewielkim ogniu. Potem dopraw solą oraz pieprzem, przecierem pomidorowym i cukrem, wymieszaj i podduś przez klika minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Pokrojonego na dzwonka szczupaka oprósz mąką, usmaż na silnie rozgrzanym oleju, ułóż w żaroodpornym półmisku, przykryj uduszoną kapustą, posyp utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

Zanim podasz rybę - posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...