Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sola w pomarańczach

Składniki:
  • 80 dag filetów z soli
  • 2 małe marchewki
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1/2 selera
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i zostaw na pół godziny. Obrane marchewki i seler pokrój w cienkie słupki, a umyty por - w cienkie półplasterki.

W płaskim rondlu stop 1,5 łyżki masła, wrzuć warzywa, lekko je skrop wodą i duś pod przykryciem około 10 minut. Z pomarańczy ostrym nożem zetnij żółtą skórkę, pokrój ją w cienkie paski i na sicie przelej wrzątkiem, po czym osącz.

Filety oprósz solą i pieprzem i usmaż na 2 łyżkach masła tak, aby się nie zrumieniły, a następnie delikatnie przełóż na żaroodporny półmisek. W rondlu stop resztę masła, przesmaż na nim skórkę pomarańczową, po czym wlej śmietankę, likier pomarańczowy i sok z drugiej pomarańczy, i wszystko dokładnie wymieszaj. Filety obłóż uduszonymi warzywami, polej sosem i na 3-4 minuty wstaw do nagrzanego piekarnika.

Przed podaniem udekoruj ćwiartkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...