- 80 dag filetów z soli
- 2 małe marchewki
- 2 pory (tylko biała część)
- 1/2 selera
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki śmietanki
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
W płaskim rondlu stop 1,5 łyżki masła, wrzuć warzywa, lekko je skrop wodą i duś pod przykryciem około 10 minut. Z pomarańczy ostrym nożem zetnij żółtą skórkę, pokrój ją w cienkie paski i na sicie przelej wrzątkiem, po czym osącz.
Filety oprósz solą i pieprzem i usmaż na 2 łyżkach masła tak, aby się nie zrumieniły, a następnie delikatnie przełóż na żaroodporny półmisek. W rondlu stop resztę masła, przesmaż na nim skórkę pomarańczową, po czym wlej śmietankę, likier pomarańczowy i sok z drugiej pomarańczy, i wszystko dokładnie wymieszaj. Filety obłóż uduszonymi warzywami, polej sosem i na 3-4 minuty wstaw do nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem udekoruj ćwiartkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz