- 60 dag filetów z soli
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 2 pory
- 2 pomarańcze
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 2 łyżki śmietanki
- 4 łyżki masła
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Pomarańcze umyj, sparz i osusz. Z jednej pomarańczy ostrym nożem zetnij żółtą skórkę, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minut, po czym wyjmij, osącz, pokrój w cienkie paski. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuwając z nich wszystkie pestki.
Filety z soli posyp solą i pieprzem, usmaż na stopionym maśle (2 łyżki). Po usmażeniu delikatnie wyjmij, a na patelnię wrzuć pokrojoną skórkę pomarańczową. Teraz dodaj pozostałe masło, chwilę smaż, po czym wlej śmietankę i likier pomarańczowy. Wymieszaj i zagotuj.
Żaroodporny półmisek wyłóż uduszonymi warzywami, na nich ułóż usmażone filety, potem kostki pomarańczy, polej sosem, wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz