Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sola po francusku

Składniki:
  • 60 dag filetów z soli
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 pory
  • 2 pomarańcze
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki śmietanki
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
W rondelku stop łyżkę masła. Wrzuć obrane, umyte i pokrojone w cienkie paski warzywa. Ciągle mieszając smaż je chwilę na silnym ogniu, po czym zmniejsz ogień, skrop warzywa winem, dodaj sól, pieprz, wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut.

Pomarańcze umyj, sparz i osusz. Z jednej pomarańczy ostrym nożem zetnij żółtą skórkę, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minut, po czym wyjmij, osącz, pokrój w cienkie paski. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuwając z nich wszystkie pestki.

Filety z soli posyp solą i pieprzem, usmaż na stopionym maśle (2 łyżki). Po usmażeniu delikatnie wyjmij, a na patelnię wrzuć pokrojoną skórkę pomarańczową. Teraz dodaj pozostałe masło, chwilę smaż, po czym wlej śmietankę i likier pomarańczowy. Wymieszaj i zagotuj.

Żaroodporny półmisek wyłóż uduszonymi warzywami, na nich ułóż usmażone filety, potem kostki pomarańczy, polej sosem, wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...