- 80 dag filetów z sandacza
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka
- 2 łyżki drobno pokrojonego pora
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryka czerwona
- sól
- do dekoracji:
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, por, pokruszony liść laurowy i natkę pietruszki włóż do płaskiego rondla, wlej wino i gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem około 5-6 minut. Dodaj 2-3 łyżki śmietany, wymieszaj, włóż pokrojoną na porcje rybę i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Następnie rybę delikatnie wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku i zostaw w cieple. Do sosu dodaj tymianek, cukier i sól, wlej resztę śmietany wymieszanej z przecierem pomidorowym - podgrzawszy go - polej nim rybę.
Podaj udekorowaną paseczkami kolorowej papryki i gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz