Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sandacz w sosie paprykowym

Składniki:
  • 80 dag filetów z sandacza
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża zielona papryka
  • 2 łyżki drobno pokrojonego pora
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka czerwona
  • sól
    do dekoracji:
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
Umyte i osuszone filety (po usunięciu ości) obficie posyp mieloną papryką, oprósz solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

Drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, por, pokruszony liść laurowy i natkę pietruszki włóż do płaskiego rondla, wlej wino i gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem około 5-6 minut. Dodaj 2-3 łyżki śmietany, wymieszaj, włóż pokrojoną na porcje rybę i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.

Następnie rybę delikatnie wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku i zostaw w cieple. Do sosu dodaj tymianek, cukier i sól, wlej resztę śmietany wymieszanej z przecierem pomidorowym - podgrzawszy go - polej nim rybę.

Podaj udekorowaną paseczkami kolorowej papryki i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...