Składniki:
- ¼ szklanki posiekanych dymek
- 2 długie, zielone papryczki chili, bez pestek, pokrojone w talarki
- 1 główka sałaty
- 1 limonka, skórka i sok
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 chlebki pita
- 1 dojrzałe awokado
- ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
- ¼ szklanki świeżo posiekanych liści mięty
- Sól
Ustaw piekarnik na ok. 230˚C
Dymki i papryczki włóż do jednej miski.
Oderwij pierwsze liście sałaty, a resztę poszarp i dorzuć do miski. Zmieszaj skórkę i sok z limonki,w małej misce, z oliwą i szczyptą soli.
Otwórz pity, na 2 kawałki, przełam je na 4 części i połóż na blachę. Piecz je w piekarniku przez 5 min., aby były chrupkie. Powinny być złoto-brązowe, ale miej je na nie oko, bo mogą się przypalić. Wyciągnij kawałki pity i pozwól im ostygnąć.
Przepołów awokado, łyżką wydłub miąższ i wrzuć go do miski z sałatą. Polej wszystko dressingiem z limonki i dosyp większość posiekanych ziół zanim wymieszasz sałatkę rękami. Połam pieczoną pitę, wrzuć do miski i posyp resztą ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz