Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Sałatka Fatoush

Składniki:
  • ¼ szklanki posiekanych dymek
  • 2 długie, zielone papryczki chili, bez pestek, pokrojone w talarki
  • 1 główka sałaty
  • 1 limonka, skórka i sok
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 1 dojrzałe awokado
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
  • ¼ szklanki świeżo posiekanych liści mięty
  • Sól

Ustaw piekarnik na ok. 230˚C

Dymki i papryczki włóż do jednej miski.

Oderwij pierwsze liście sałaty, a resztę poszarp i dorzuć do miski. Zmieszaj skórkę i sok z limonki,w małej misce, z oliwą i szczyptą soli.

Otwórz pity, na 2 kawałki, przełam je na 4 części i połóż na blachę. Piecz je w piekarniku przez 5 min., aby były chrupkie. Powinny być złoto-brązowe, ale miej je na nie oko, bo mogą się przypalić. Wyciągnij kawałki pity i pozwól im ostygnąć.

Przepołów awokado, łyżką wydłub miąższ i wrzuć go do miski z sałatą. Polej wszystko dressingiem z limonki i dosyp większość posiekanych ziół zanim wymieszasz sałatkę rękami. Połam pieczoną pitę, wrzuć do miski i posyp resztą ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...