- 1 kg filetów z okonia
- 2 duże cebule
- 10 dag suszonych kurek
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- wywar z warzyw lub bulion warzywny
- mąka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- cukier
- 1 łyżka przesianej bułki tartej (ewentualnie)
Pozostałe filety rybne przepuść przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną i ewentualnie bułką tartą tak, by powstało gęste ciasto. Stolnicę lekko posyp mąką, rozłóż rybne ciasto i wyłóż farsz. Teraz ostrożnie zwiń kulę, owiń ją gazą lub lnianą ściereczką, zawiąż i włóż na gorący wywar z warzyw lub bulion. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu. Zostaw w wywarze do ostygnięcia, potem wyjmij, odwiń z gazy, pokrój na plastry albo w całości ułóż na półmisku.
Kulę udekoruj plasterkami cytryny i zieloną pietruszką. Podawaj z tartym chrzanem lub zimnym sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz