Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rybna kula

Składniki na 8 porcji:
  • 1 kg filetów z okonia
  • 2 duże cebule
  • 10 dag suszonych kurek
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • wywar z warzyw lub bulion warzywny
  • mąka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka przesianej bułki tartej (ewentualnie)
Umyte kurki namocz na noc, następnego dnia ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj. 25 dag filetów z ryby i obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj rybę i kurki, chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym zdejmij z ognia, dodaj sok i otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz, cukier. Dokładnie wymieszaj farsz.

Pozostałe filety rybne przepuść przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną i ewentualnie bułką tartą tak, by powstało gęste ciasto. Stolnicę lekko posyp mąką, rozłóż rybne ciasto i wyłóż farsz. Teraz ostrożnie zwiń kulę, owiń ją gazą lub lnianą ściereczką, zawiąż i włóż na gorący wywar z warzyw lub bulion. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu. Zostaw w wywarze do ostygnięcia, potem wyjmij, odwiń z gazy, pokrój na plastry albo w całości ułóż na półmisku.

Kulę udekoruj plasterkami cytryny i zieloną pietruszką. Podawaj z tartym chrzanem lub zimnym sosem chrzanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...