Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba z wody

Składniki na 4 porcje:
  • 2 pstrągi
  • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 cytryna
  • ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
    sos:
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zamrożoną włoszczyznę zalej dwoma szklankami zimnej wody, dodaj po trzy ziarenka pieprzu i ziela oraz liść laurowy, na koniec dodaj sól do smaku. Gdy woda się zagotuje, włóż ryby i duś około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu tak, by wywar tylko „mrugał”. Gdy widelec łatwo wchodzi w mięso ryby, danie jest gotowe. Musisz jednak bardzo uważać, by ryba się nie rozgotowała. Kiedy przestygnie, wyjmij ją na podłużny półmisek, obłóż warzywami z wywaru. Udekoruj plasterkami cytryny i posyp natką.

Oddzielnie podaj sos allioli (majonez wymieszany ze zmiażdżonym czosnkiem i doprawiony sokiem z cytryny), gotowane ziemniaki lub bułkę oraz zieloną sałatę lub inną surówkę.

Możesz przygotować więcej ryby. Połowę podaj na ciepło, a resztę oczyść ze skóry i ości. Ułóż na półmisku i zalej wywarem z rozpuszczoną żelatyną instant (według proporcji podanych na opakowaniu).

Tak samo przyrządza się dorsza, kergulenę i ryby słodkowodne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...