Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba z kukurydzą

Składniki:
  • 50 dag filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki mleka lub śmietanki 12-proc.
  • albo 2 szklanki bulionu z warzyw (z kostki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól
  • pieprz
Na dużej patelni usmaż na gorącym maśle drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę oraz kawałki selera naciowego. Gdy warzywa zmiękną, wsyp mąkę i zasmaż ją przez chwilę. Następnie wlej mleko, wywar lub bulion. Dodaj kukurydzę z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj i dodaj pokrojone w kostkę filety z ryby. Nakryj i duś przez 10-15 minut, niech ziemniaki będą miękkie. Podawaj w głębokich talerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...