Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Pulpeciki z jagnięciny

Składniki:
  • Ok. 500g mielonej jagnięciny
  • ¼ szklanki drobno posiekanej dymki
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki stołowe kuskus
  • 1 jajko
  • Olej

Do miski włóż jagnięcinę i dymki. Posyp przyprawami, kuskusem, potem wbij jajko. Wymieszaj wszystko rękami, przykryj miske folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.

Blachę wyłóż folią. Weź łyżeczkę mięsa i w rękach uformuj pulpecik i ułóż na foli. Pod ręka miej miskę z zimną wodą, żeby moczyć dłonie, aby się nie kleiły.

Podgrzej ok. 1,5 cm oleju na patelni. Przygotuj papierowy ręcznik. Kiedy olej jest gorący usmaż pulpety, nie za dużo naraz, smaż ok. 1 min. po każdej stronie, lub tak dług, aż będą złoto brązowe. Wyłóż pulpety na ręcznik, aby obciekły z tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...