Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg zapiekany w sosie jogurtowym

Składniki na 4 porcje:
  • 2 pstrągi (po ok. 50 dag)
  • 10 dag selera naciowego lub korzeniowego
  • 5 dag marchwi
  • 5 dag pora
  • 5 dag cebuli dymki
  • 20 dag pomidorów (mrożonych)
  • 5 dag masła
  • 1/4 l wytrawnego białego wina (ewentualnie)
  • 15 dag naturalnego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. szczypiorek, koperek)
  • 1 żółta papryka (ewentualnie)
  • sól
  • pieprz
Zacznij od przygotowania ryb: wypatrosz je, umyj, osusz, posól i posyp pieprzem. Warzywa oczyść i pokrój na małe kawałki.

Masło stop w żaroodpornym naczyniu, włóż warzywa i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Teraz zalej je białym winem lub wodą i duś jeszcze 5 minut. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podzieli je na ćwiartki i ostrożnie usuń z nich pestki.

Rybę i pomidory ułóż na warzywach. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polej nim rybę, całość posyp ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz 30 minut.

Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój w krążki i obłóż nią rybę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...