- 2 pstrągi (po ok. 50 dag)
- 10 dag selera naciowego lub korzeniowego
- 5 dag marchwi
- 5 dag pora
- 5 dag cebuli dymki
- 20 dag pomidorów (mrożonych)
- 5 dag masła
- 1/4 l wytrawnego białego wina (ewentualnie)
- 15 dag naturalnego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. szczypiorek, koperek)
- 1 żółta papryka (ewentualnie)
- sól
- pieprz
Masło stop w żaroodpornym naczyniu, włóż warzywa i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Teraz zalej je białym winem lub wodą i duś jeszcze 5 minut. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podzieli je na ćwiartki i ostrożnie usuń z nich pestki.
Rybę i pomidory ułóż na warzywach. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polej nim rybę, całość posyp ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz 30 minut.
Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój w krążki i obłóż nią rybę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz