- ½ szklanki oleju
- Ok. 225g Paneer (ser używanego w kuchni azjatyckiej), pokrojony w 1,5 cm kostki
- 1 cebula, przepołowiona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Ok. 2,5 cm imbiru, posiekanego
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
- 2 paczki mrożonego groszku
- 1 łyżeczka puree pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Potrzebny sprzęt: mikser
Z patelni wylej olej, zostaw tylko 2 łyżki stołowe. Włóż cebulę, czosnek,
imbir do blendera i zmiksuj na masę (z grudkami, nie gładką). Dodaj szczyptę
soli i smaż na oleju przez ok. 5 min. Dosyp mieszankę garam masal i kurkumę,
gotuj jeszcze jakieś 2 min., zanim dodasz mrożony groszek.
Puree pomidorowe zmieszaj z bulionem i wlej na patelnię. Pomieszaj jeszcze
raz, zmniejsz ogień, przykryj pokrywka i gotuj przez 15 min., sprawdzaj czy
groszek jest już miękki. Dodaj ser paneer. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz