Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Potrawa z serem Muttar Paneer

Składniki:
  • ½ szklanki oleju
  • Ok. 225g Paneer (ser używanego w kuchni azjatyckiej), pokrojony w 1,5 cm kostki
  • 1 cebula, przepołowiona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Ok. 2,5 cm imbiru, posiekanego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
  • 2 paczki mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka puree pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Potrzebny sprzęt: mikser

Olej podgrzej na dużej patelni, dodaj ser paneer i smaż, aż będzie złoty. Wyciągnij ser i połóż na papierowym ręczniku, aby tłuszcz obciekł.
Z patelni wylej olej, zostaw tylko 2 łyżki stołowe. Włóż cebulę, czosnek, imbir do blendera i zmiksuj na masę (z grudkami, nie gładką). Dodaj szczyptę soli i smaż na oleju przez ok. 5 min. Dosyp mieszankę garam masal i kurkumę, gotuj jeszcze jakieś 2 min., zanim dodasz mrożony groszek.
Puree pomidorowe zmieszaj z bulionem i wlej na patelnię. Pomieszaj jeszcze raz, zmniejsz ogień, przykryj pokrywka i gotuj przez 15 min., sprawdzaj czy groszek jest już miękki. Dodaj ser paneer. Podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...