- 1 1/2 kg ryb (płotki, karasie, okonie)
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 duża cebula
- 1 goździk
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Ryby wyjmij, wywar przecedź. Z przestudzonych ryb usuń ości. Połowę ryb zmiksuj z wywarem, pozostałe pokrój w kostkę. Śmietanę dokładnie rozbełtaj z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotuj, zmniejsz ogień, po czym wlej śmietanę, znów wymieszaj i dodaj pokrojone ryby - całość podgrzej (ale nie gotuj!).
Polewkę podawaj z ziemniakami z wody lub grzankami z czarnego chleba - w obu wersjach jest równie smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz