Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Polewka rybna

Składniki na 8 porcji:
  • 1 1/2 kg ryb (płotki, karasie, okonie)
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1-2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 1 goździk
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
Sprawione ryby umyj, osusz, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotuj wywar (z 6 szklanek wody) z dodatkiem cebuli i przypraw, soku i skórki z cytryny. Do gorącego wywaru włóż teraz ryby, całość doprowadź do wrzenia, a później około 10 minut. gotuj na małym ogniu.

Ryby wyjmij, wywar przecedź. Z przestudzonych ryb usuń ości. Połowę ryb zmiksuj z wywarem, pozostałe pokrój w kostkę. Śmietanę dokładnie rozbełtaj z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotuj, zmniejsz ogień, po czym wlej śmietanę, znów wymieszaj i dodaj pokrojone ryby - całość podgrzej (ale nie gotuj!).

Polewkę podawaj z ziemniakami z wody lub grzankami z czarnego chleba - w obu wersjach jest równie smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...