Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Papryka faszerowana flądrą

Składniki:
  • 30 dag filetów
  • 6 czerwonych papryk
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 drobno pokrojony seler naciowy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Opłukane i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj, i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki przekrój wzdłuż na pół. Filety z ryby posiekaj, połącz z selerem, wiórkami kokosowymi, orzechami, dodając szczyptę soli i pieprzu. Następnie wrzuć kminek, kolendrę i mąkę ziemniaczaną, i całość dokładnie wymieszaj. Teraz wbij jajka i starannie wyrób masę.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki papryk. Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem, poukładaj na nim papryki (farszem do góry), skrop je olejem, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika, gdzie powinny się zapiekać przez 20-25 minut. Pod koniec zdejmij na trochę folię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...