Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Łosoś w jarzynach

Składniki na 4 porcje:
  • 4 dzwonka łososia (80 dag)
  • 2 duże cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 seler
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • estragon
  • cukier
  • sól
    do dekoracji:
  • 2 gałązki natki pietruszki
Rybę umyj, osącz, posól i odstaw na 30 minut do lodówki. Obrane i umyte cebule potnij w piórka, a umyte i oczyszczone marchewkę, seler oraz pietruszkę - w cienkie słupki.

Umieść warzywa w rondlu wysmarowanym 1 łyżką masła, na wierzchu ułóż rybę i całość zalej bulionem warzywnym, posyp estragonem, wstaw do gotowania na przez 20 minut na małym ogniu. Teraz zrób zasmażkę: stop na patelni resztę masła, dodaj mąkę i energicznie je wymieszaj.

Odlej wywar z ugotowanej w warzywach ryby, a gdy wystygnie - rozprowadź nim zasmażkę, dopraw ją solą i cukrem, po 10 minutach gotowania zestaw z ognia i lekko ostudź. Otrzymany sos wymieszaj z żółtkiem i podgrzej.

Rybę z warzywami wyłóż na półmisek, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...