- 4 dzwonka łososia (80 dag)
- 2 duże cebule
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 seler
- 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- estragon
- cukier
- sól
- do dekoracji:
- 2 gałązki natki pietruszki
Umieść warzywa w rondlu wysmarowanym 1 łyżką masła, na wierzchu ułóż rybę i całość zalej bulionem warzywnym, posyp estragonem, wstaw do gotowania na przez 20 minut na małym ogniu. Teraz zrób zasmażkę: stop na patelni resztę masła, dodaj mąkę i energicznie je wymieszaj.
Odlej wywar z ugotowanej w warzywach ryby, a gdy wystygnie - rozprowadź nim zasmażkę, dopraw ją solą i cukrem, po 10 minutach gotowania zestaw z ognia i lekko ostudź. Otrzymany sos wymieszaj z żółtkiem i podgrzej.
Rybę z warzywami wyłóż na półmisek, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz