- 4 dzwonka łososia (około 70 dag)
- sok z cytryny
- włoszczyzna
- 1 cebula z wbitym goździkiem
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2-3 gałązki zielonej pietruszki
- kilka gałązek koperku
- 1-2 gałązki tymianku
- 1 pęczek dymki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sól
- cukier
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn, a dymkę potnij na drobne kawałeczki. Wszystkie warzywa i dymkę wrzuć na stopione w rondlu masło i przez chwilę podsmaż na silnym ogniu. Następnie wlej szklankę wywaru z ryby i duś sos pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, po czym zmiksuj, przetrzyj przez sito, połącz z winem i podgrzej.
Ugotowaną rybę ułóż na żaroodpornym półmisku, zalej częścią gorącego sosu i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko, a resztę sosu podaj w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz