Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś po genewsku

Składniki na 4 porcje:
  • 4 dzwonka łososia (około 70 dag)
  • sok z cytryny
  • włoszczyzna
  • 1 cebula z wbitym goździkiem
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 gałązki tymianku
  • 1 pęczek dymki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • cukier
Umytą rybę osusz, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli i korzeni z dodatkiem zielonej pietruszki, koperku, tymianku i otartej skórki z cytryny. Do wywaru włóż rybę i gotuj ją na małym ogniu mniej więcej 15 minut, po czym zostaw w wywarze do ostygnięcia.

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn, a dymkę potnij na drobne kawałeczki. Wszystkie warzywa i dymkę wrzuć na stopione w rondlu masło i przez chwilę podsmaż na silnym ogniu. Następnie wlej szklankę wywaru z ryby i duś sos pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, po czym zmiksuj, przetrzyj przez sito, połącz z winem i podgrzej.

Ugotowaną rybę ułóż na żaroodpornym półmisku, zalej częścią gorącego sosu i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko, a resztę sosu podaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...