- 50 dag wędzonego pstrąga
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 nieobrana cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 białka
- 1 marynowana papryka
- 3-4 korniszony
- 2-3 plasterki cytryny
- natka pietruszki
- biały pieprz
- pieprz cayenne
- cukier
- goździk
- sól
Żelatynę namocz w winie, zalej przecedzonym wywarem, zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Teraz skrop sokiem z cytryny obrane ze skóry i ości mięso pstrąga - tak przygotowane zmiksuj na gładką, jednolitą masę z majonezem, śmietaną, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszaj z połową przestudzonej żelatyny i wstaw na godzinę do lodówki.
Ubij na sztywno pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z przestudzoną masą rybną, przełóż do okrągłej dużej salaterki, udekoruj paskami papryki, korniszonami, plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki (wedle uznania). Zalej pozostałą galaretą, przykryj, wstaw do lodówki, aby mus stężał.
Potrawę podawaj z ostrymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz