Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mus z wędzonego pstrąga

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag wędzonego pstrąga
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 nieobrana cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 białka
  • 1 marynowana papryka
  • 3-4 korniszony
  • 2-3 plasterki cytryny
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • goździk
  • sól
Wodę (szklanka) z cebulą, przyprawami, szczyptą soli i pieprzu gotuj pod przykryciem około 10 minut, lekko odparuj (aby zostało pół szklanki), zostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

Żelatynę namocz w winie, zalej przecedzonym wywarem, zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Teraz skrop sokiem z cytryny obrane ze skóry i ości mięso pstrąga - tak przygotowane zmiksuj na gładką, jednolitą masę z majonezem, śmietaną, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszaj z połową przestudzonej żelatyny i wstaw na godzinę do lodówki.

Ubij na sztywno pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z przestudzoną masą rybną, przełóż do okrągłej dużej salaterki, udekoruj paskami papryki, korniszonami, plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki (wedle uznania). Zalej pozostałą galaretą, przykryj, wstaw do lodówki, aby mus stężał.

Potrawę podawaj z ostrymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...