Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mus z łososia

Składniki na 6 porcji:
  • mięso z 2 łbów łososia
  • 1/2 szklanki wywaru z łososia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2szklanki majonezu dekoracyjnego
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • szczypta cukru pudru
  • koperek
  • sól
  • biały pieprz
    do dekoracji:
  • 1 ogórek lub 1 cytryna
Rozpuść żelatynę w gorącym wywarze z łososia, dokładnie wymieszaj, lekko podgrzej i przestudź. Mięso zmiksuj ze śmietaną, natomiast majonez utrzyj z solą, cukrem, pieprzem, startą cebulą, sokiem i skórką z cytryny. Połącz z przestudzoną żelatyną, szczypiorkiem i zmiksowanym łososiem i dokładnie wymieszaj.

Wlej mus do schłodzonej salaterki lub małych salaterek i wstaw do lodówki. Gdy zastygnie, wyjmij na półmisek, udekoruj koperkiem, plasterkami ogórka lub cytryny.

Następnym razem zamiast cebuli i szczypiorku dodaj starty chrzan lub łyżkę kaparów albo 2-3 łyżki posiekanego koperku. Ta wersja też jest pyszna!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...