- 75 dag filetów z mintaja
- 1 duża cebula
- 2 winne jabłka
- 5 dag suszonych śliwek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4-5 goździków
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim oprószone mąką filety z mintaja. Następnie przenieś je do rondla, obłóż cienkimi plasterkami jabłek, cebulą, pokrojonymi w paseczki śliwkami i kawałeczkami masła, a także posyp cynamonem. Dodaj goździki i sparzone wrzątkiem rodzynki.
Całość zalej winem i wywarem ze śliwek, energicznie potrząśnij rondlem, po czym przykryj go, i przez 20 minut duś potrawę na małym ogniu. Pod koniec duszenia dopraw ją do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie posyp orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz