Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mintaj z owocami

Składniki:
  • 75 dag filetów z mintaja
  • 1 duża cebula
  • 2 winne jabłka
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, i pozostaw na pół godziny w chłodnym miejscu. Umyte śliwki zalej przegotowaną wodą tak, aby były całkowicie zanurzone, zagotuj i - po lekkim przestudzeniu - wydryluj.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim oprószone mąką filety z mintaja. Następnie przenieś je do rondla, obłóż cienkimi plasterkami jabłek, cebulą, pokrojonymi w paseczki śliwkami i kawałeczkami masła, a także posyp cynamonem. Dodaj goździki i sparzone wrzątkiem rodzynki.

Całość zalej winem i wywarem ze śliwek, energicznie potrząśnij rondlem, po czym przykryj go, i przez 20 minut duś potrawę na małym ogniu. Pod koniec duszenia dopraw ją do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie posyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...