Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mintaj w sosie agrestowym

Składniki:
  • 80 dag filetów lub kostek mintaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki agrestu (może być mrożony)
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Rybę posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Umyty i osączony agrest gotuj na małym ogniu z winem i łyżką wrzątku, a gdy już będzie rozgotowany, przetrzyj go przez sito, wymieszaj z miodem i śmietaną, dodaj ewentualnie szczyptę soli i podduś na bardzo małym ogniu tak, by nie dopuścić do wrzenia.

Filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju, wyłóż na ogrzany półmisek i polej gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...