Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mintaj na słodko

Składniki:
  • 1 kg filetów z mintaja lub morszczuka
  • 1 l mleka
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka lub dymka
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 cytryny
  • 1 niepełna szklanka śmietanki
  • sól
  • pieprz
Do świeżo zagotowanego i zestawionego z ognia, jeszcze gorącego mleka włóż na 3 minuty opłukaną rybę, a następnie odcedź ją i pokrój na spore kawałki.

Również rodzynki namocz na 10 minut w gorącej wodzie. Wyszoruj dokładnie cytryny i z dwóch wyciśnij sok, a trzecią pokrój w plasterki. Obierz i posiekaj szalotkę.

Wino i sok z cytryny podgrzej w garnku i odstaw. Na dużej patelni (na małym ogniu) podsmaż na maśle szalotkę, dodając miód i rodzynki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, wlej wino, sok z cytryny, wrzuć plasterki cytryny i chwilę pogotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kawałki ryby i przypraw całość solą i pieprzem. Po 10 minutach duszenia odcedź rybę, plasterki cytryny i rodzynki, i poukładaj je ładnie na półmisku. Sos wymieszaj ze śmietanką, ubij trzepaczką i polej nim rybę.

Podawaj z ryżem na sypko oraz z surówką z marchewki, jabłka i chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...