- 1 kg filetów z mintaja lub morszczuka
- 1 l mleka
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka lub dymka
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 cytryny
- 1 niepełna szklanka śmietanki
- sól
- pieprz
Również rodzynki namocz na 10 minut w gorącej wodzie. Wyszoruj dokładnie cytryny i z dwóch wyciśnij sok, a trzecią pokrój w plasterki. Obierz i posiekaj szalotkę.
Wino i sok z cytryny podgrzej w garnku i odstaw. Na dużej patelni (na małym ogniu) podsmaż na maśle szalotkę, dodając miód i rodzynki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, wlej wino, sok z cytryny, wrzuć plasterki cytryny i chwilę pogotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kawałki ryby i przypraw całość solą i pieprzem. Po 10 minutach duszenia odcedź rybę, plasterki cytryny i rodzynki, i poukładaj je ładnie na półmisku. Sos wymieszaj ze śmietanką, ubij trzepaczką i polej nim rybę.
Podawaj z ryżem na sypko oraz z surówką z marchewki, jabłka i chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz