Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mintaj duszony z chrzanem

Składniki na 5 porcji:
  • 80 dag filetów z mintaja
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 duże cebule
  • 1 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 ziarenek zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, zostaw na pół godziny, po czym pokrój w grube paski, posyp majerankiem. Śmietanę dokładnie wymieszaj z solą, cukrem i pieprzem. Cebule pokrój w cienkie półplasterki.

Do rondla wysmarowanego masłem wkładaj kolejnymi warstwami: cebulę, paski ryby, strugany chrzan. Całość zalej przygotowaną śmietaną, dopraw zielonym pieprzem, duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Przed podaniem posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...