Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Mintaj aromatyczny

Składniki:
  • 80 dag filetów
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2-3 ząbki czosnku
    po szczypcie: mielonego imbiru, berberysu,
  • startej gałki muszkatołowej i cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • sól, pieprz
Roztarty z solą czosnek dokładnie wymieszaj z mieloną kolendrą, imbirem, gałką, berberysem, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z cytryny.

Umyte i osuszone filety pokrój na niewielkie kawałki, umieść w salaterce, zalej przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej i usmaż na nim rybę, ostrożnie mieszając.

Przed podaniem posyp posiekaną cebulą i kolendrą. Podaje się tę rybę z ryżem lub bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...