- 4 sprawione świeże makrele
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn
- sól
- biały pieprz
Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów.
W taki sam sposób możesz przyrządzić również inne ryby, np. pstrągi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz