Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Makrele pieczone w folii

Składniki na 4 porcje:
  • 4 sprawione świeże makrele
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn
  • sól
  • biały pieprz
Przygotuj ryby - opłucz je, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.

Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.

Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut.

Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów.

W taki sam sposób możesz przyrządzić również inne ryby, np. pstrągi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...