Beszamel:
- 110g masła
- 1 kubek mąki
- 8 kubków mleka
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
Mieszanka grzybowa:
- 110g + 2 łyżki stołowe masła
- 1 łyżka stołowa oleju
- Ok. 85g suszonych grzybów, zamoczonych w 2 kubkach wrzątku
- Ok. 230g grzybów, pokrojonych
- ¾ kubka świeżej pietruszki + ¾ kubka + ¼ do przybrania
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 duże ząbki czosnku, zmielonego
- ½ kubka szery
- 2 kubki świeżo startego Parmezanu
- 1,3 kg makaronu
- Sól
- Kilka listków świeżego tymianku, do przybrania
Potrzebny sprzęt: Duża brytfanna
Ustaw piekarnik na ok. 205˚C
W garnku roztop masło, dodaj mąkę delikatnie mieszając, aby uzyskać gładką masę. Zdejmij garnek z gazu i dodaj mleko. Teraz gotuj na średnim ogniu, (beszamel powinien zgęstnieć) aż dojdzie do wrzenia. Zdejmij z gazu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Stop 2 łyżki stołowe masła i olej na dużej, szerokiej patelni. Odcedź grzyby, zostawiając wodę, i pokrój je przed dodaniem na patelnie z ¾ kubka posiekanej pietruszki, suszonym tymiankiem i czosnkiem. Mieszaj kilka minut, potem stop jeszcze 1 kostkę masła (na tej samej patelni, co grzyby i reszta) i mieszaj jeszcze 5 min. Na początku grzyby będą wydawać się suche, ale w końcu puszczą soki.
Dodaj odcedzoną wcześniej wodę, większość wchłoną grzyby, ale mieszaj dalej. Dodaj szery, pozwól jej odparować. Wyłącz ogień, kiedy uzyskasz brązowy „syrop”.
Zmieszaj mieszankę grzybową z beszamelem, dodaj 1 kubek parmezanu i ¾ kubka
pietruszki. Ugotuj makaron al dente. Odcedź go i zmieszaj z białym, grzybowym
sosem, mieszając, aby jak najlepiej pokryć nim makaron.
Włóż wszystko do brytfanny i posyp 1 kubkiem parmezanu. Piecz 30 min., aż
góra będzie złota w niektórych miejscach.
Kiedy będzie gotowy posyp go ¼ kubka pietruszki i świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz