Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Makaron z grzybami


Beszamel:
  • 110g masła
  • 1 kubek mąki
  • 8 kubków mleka
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Mieszanka grzybowa:

  • 110g + 2 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • Ok. 85g suszonych grzybów, zamoczonych w 2 kubkach wrzątku
  • Ok. 230g grzybów, pokrojonych
  • ¾ kubka świeżej pietruszki + ¾ kubka + ¼ do przybrania
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 duże ząbki czosnku, zmielonego
  • ½ kubka szery
  • 2 kubki świeżo startego Parmezanu
  • 1,3 kg makaronu
  • Sól
  • Kilka listków świeżego tymianku, do przybrania

Potrzebny sprzęt: Duża brytfanna
Ustaw piekarnik na ok. 205˚C


W garnku roztop masło, dodaj mąkę delikatnie mieszając, aby uzyskać gładką masę. Zdejmij garnek z gazu i dodaj mleko. Teraz gotuj na średnim ogniu, (beszamel powinien zgęstnieć) aż dojdzie do wrzenia. Zdejmij z gazu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Stop 2 łyżki stołowe masła i olej na dużej, szerokiej patelni. Odcedź grzyby, zostawiając wodę, i pokrój je przed dodaniem na patelnie z ¾ kubka posiekanej pietruszki, suszonym tymiankiem i czosnkiem. Mieszaj kilka minut, potem stop jeszcze 1 kostkę masła (na tej samej patelni, co grzyby i reszta) i mieszaj jeszcze 5 min. Na początku grzyby będą wydawać się suche, ale w końcu puszczą soki.
Dodaj odcedzoną wcześniej wodę, większość wchłoną grzyby, ale mieszaj dalej. Dodaj szery, pozwól jej odparować. Wyłącz ogień, kiedy uzyskasz brązowy „syrop”.


Zmieszaj mieszankę grzybową z beszamelem, dodaj 1 kubek parmezanu i ¾ kubka pietruszki. Ugotuj makaron al dente. Odcedź go i zmieszaj z białym, grzybowym sosem, mieszając, aby jak najlepiej pokryć nim makaron.

Włóż wszystko do brytfanny i posyp 1 kubkiem parmezanu. Piecz 30 min., aż góra będzie złota w niektórych miejscach.

Kiedy będzie gotowy posyp go ¼ kubka pietruszki i świeżym tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...