Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Królewska przystawka z łososia

Składniki na 4 porcje:
  • 8 plastrów wędzonego łososia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kaparów bez zalewy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
Zacznij od przygotowania sosu: żółtko, szczyptę soli i pieprzu utrzyj na jednolitą masę. Ucierając, dodawaj po kropli olej (gdy sos zacznie gęstnieć, możesz wlewać olej nieco szybciej). Potem dodaj sok z cytryny wymieszany z pół łyżeczki cukru i musztardą, wlej jogurt i chwilę ucieraj. Dopraw do smaku solą, po czym wsyp kapary. Całość wstaw do lodówki.

Plastry wędzonego łososia ułóż na półmisku. Osobno podaj do nich przygotowany sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...