Składniki na 4 porcje:- 8 plastrów wędzonego łososia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 żółtko
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki kaparów bez zalewy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól
- biały pieprz
- cukier
Zacznij od przygotowania sosu: żółtko, szczyptę soli i pieprzu utrzyj na jednolitą masę. Ucierając, dodawaj po kropli olej (gdy sos zacznie gęstnieć, możesz wlewać olej nieco szybciej). Potem dodaj sok z cytryny wymieszany z pół łyżeczki cukru i musztardą, wlej jogurt i chwilę ucieraj. Dopraw do smaku solą, po czym wsyp kapary. Całość wstaw do lodówki.
Plastry wędzonego łososia ułóż na półmisku. Osobno podaj do nich przygotowany sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz