Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krokiety z dorsza

Składniki:
  • 75 dag filetów
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego w płynie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 2 jaja
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, odstaw na pół godziny, po czym ułóż w płaskim rondlu, skrop bulionem rozpuszczonym w pół szklanki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, przestudź.

Ugotowane ziemniaki obierz i razem z rybą zmiel w maszynce, dodaj sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i 2 żółtka, całość dokładnie wymieszaj. Teraz ubij na sztywno pianę z białek, a potem delikatnie, ale starannie wymieszaj z przygotowaną masą. Zwilżonymi rękami formuj niewielkie krokiety, smaż w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju na złoty kolor.

Tak przygotowane krokiety smakują doskonale z surówkami lub ostrymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...