Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp polany masłem

Składniki na 5 porcji:
  • 1 1/2 kg karpia
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • sól
Karpia spraw, umyj, osusz, natrzyj solą i zostaw na 1-2 godzin. Obrane warzywa zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj otartą skórkę z cytryny, sól, łeb i ogon z karpia. Składniki gotuj na małym ogniu około 30 minut, przecedź.

Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki. Rybę pokrój na dzwonka, ułóż w płaskim rondlu, następnie zalej gorącym wywarem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu 15-20 min.

Miękką rybę ostrożnie wyjmij, ułóż na żaroodpornym półmisku. Przed podaniem musisz ją jeszcze obłożyć plasterkami marchewki i pietruszki, polać stopionym masłem i wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Na koniec posyp karpia zieleniną i udekoruj plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...