- 1 1/2 kg karpia
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 kostki masła
- sól
Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki. Rybę pokrój na dzwonka, ułóż w płaskim rondlu, następnie zalej gorącym wywarem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu 15-20 min.
Miękką rybę ostrożnie wyjmij, ułóż na żaroodpornym półmisku. Przed podaniem musisz ją jeszcze obłożyć plasterkami marchewki i pietruszki, polać stopionym masłem i wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Na koniec posyp karpia zieleniną i udekoruj plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz