Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp faszerowany pieczarkami

Składniki:
  • karp (ok. 1 1/2 kg)
  • sól
    nadzienie:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 kajzerka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • 1 porcja zupy pieczarkowej instant do smaku

Rybę spraw, opłucz, natrzyj zupą i odstaw na około pół godziny. Obrane i opłukane pieczarki drobno pokrój i uduś na margarynie. Żółtka utrzyj z łyżką masła, dodaj namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, ostudzone pieczarki, zieleninę, sól i pieprz oraz do smaku zupę pieczarkową instant. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Teraz dodaj ubitą z białek pianę. Rybę osącz, napełnij farszem i zepnij wykałaczkami (lub zaszyj).

Dno nagrzanego żaroodpornego naczynia posmaruj masłem. Włóż rybę, kilkakrotnie natnij ją w poprzek i polej resztą masła. Wstaw do gorącego piekarnika. W czasie pieczenia (mniej więcej 50 minut) polewaj rybę powstałym sosem.

Karpia podawaj z sezonowymi surówkami warzywnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...