- karp (ok. 1 1/2 kg)
- sól
- nadzienie:
- 1 łyżka margaryny
- 1 kajzerka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
- 1 porcja zupy pieczarkowej instant do smaku
Rybę spraw, opłucz, natrzyj zupą i odstaw na około pół godziny. Obrane i opłukane pieczarki drobno pokrój i uduś na margarynie. Żółtka utrzyj z łyżką masła, dodaj namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, ostudzone pieczarki, zieleninę, sól i pieprz oraz do smaku zupę pieczarkową instant. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj ubitą z białek pianę. Rybę osącz, napełnij farszem i zepnij wykałaczkami (lub zaszyj).
Dno nagrzanego żaroodpornego naczynia posmaruj masłem. Włóż rybę, kilkakrotnie natnij ją w poprzek i polej resztą masła. Wstaw do gorącego piekarnika. W czasie pieczenia (mniej więcej 50 minut) polewaj rybę powstałym sosem.
Karpia podawaj z sezonowymi surówkami warzywnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz