Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Halibut po lyońsku

Składniki:
  • 80 dag filetów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • 10 dag migdałów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Umyte i osuszone filety natrzyj sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na godzinę do lodówki, i dopiero po tym czasie lekko oprósz solą. W płaskim rondlu mocno rozgrzej oliwę, ułóż na dnie rybę, zalej ją stopionym masłem, przykryj i poduś około 20 minut na niewielkim ogniu.

Śmietankę wymieszaj z solą, cukrem, utartym chrzanem i obranymi ze skórki, drobno posiekanymi migdałami, po czym odstaw do lekkiego schłodzenia. Filety poukładaj na ogrzanym półmisku i posyp posiekaną natką pietruszki.

Osobno w sosjerce podaj schłodzony sos oraz frytki lub krokiety ziemniaczane i sałatę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...