- 75 dag filetów z flądry
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 duże mięsiste pomidory
- 1 duże winne jabłko
- 5 dag rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (laskowych lub migdałów)
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ułóż najpierw usmażone filety, a potem plastry pomidorów. Posyp je orzechami, startym jabłkiem i rodzynkami, oprósz imbirem, cynamonem, i otartą skórką z cytryny, skrop sokiem z cytryny i - jeśli uznasz za stosowne - dosól.
Przykryte folią aluminiową naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Pod koniec zapiekania na parę minut zdejmij folię.
Do ryb najlepiej pasuje ryż na sypko, ale można je też podawać z pieczonymi ziemniakami. Do obu tych wersji pasuje sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz