Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Flądra zapiekana z pieczarkami

Składniki:
  • 60 dag filetów
  • 30 dag małych pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki utartego żółtego sera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
Opłukane i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, oprósz lekko solą i pieprzem, i przykryte wstaw na godzinę do lodówki. Zagotuj bulion ze skórką otartą z cytryny, włóż do wrzącego filety, a potem przez 6-7 minut pogotuj je na małym ogniu i delikatnie wyjmij łyżką cedzakową. Natomiast do wrzącego bulionu wrzuć pokrojone w grube plastry pieczarki i po 2-3 minutach odstaw rondel z ognia.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z imbirem, solą, pieprzem i przestudzonym wywarem z ryby. Filety pokrój w paski, połącz z pieczarkami i przygotowanym sosem. Rybą z pieczarkami wyłóż żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek, całość posyp utartym serem wymieszanym z tartą bułką i wstaw na około 20-25 minut do zapieczenia w nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...