Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Flądra w cieście piwnym

Składniki:
  • 80 dag filetów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Filety opłucz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie przykryte wstaw na godzinę do lodówki.

Następnie rozrób mąkę z dwiema łyżkami piwa, dodaj sól, pieprz cayenne i cukier, wbij żółtka i - cały czas ucierając - stopniowo dolej piwo. Ciasto przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek.

Na patelni silnie rozgrzej olej i - po zanurzeniu każdego z filetów w cieście - usmaż je z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...