Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Flądra po niemiecku

Składniki:
  • 1 kg fląder
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Ryby spraw, umyj, przekrój wzdłuż, delikatnie usuń kręgosłupy, potem zdejmij skóry, zaczynając od ogonów. Zalej mlekiem, oprósz solą, pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Następnie wyjmij z mleka, osusz, obtocz w mące i usmaż z obu stron na gorącym oleju. Piwo wymieszaj dokładnie ze śmietaną, podgrzej (nie zagotowując!), wlewaj powoli do roztartych z cukrem żółtek, cały czas ubijając trzepaczką.

Ryby ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem i zapiecz w gorącym piekarniku. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...